Volné pozice TDV 3

Rozhovor s naším specialistou BOZP, Martinem Rajnochem

15.1.2024 5 min. čtení

Co si představíte pod zkratkou BOZP? Možná nudný osmdesátistránkový pamflet? Martin Rajnoch však rozhodně ne. Bezpečnost práce ho baví, zajímá a pozitivní přístup k této oblasti se snaží předat celé společnosti TDV.

Jak jste se k oboru BOZP vůbec dostal?

Začalo to na škole, studoval jsem v Ostravě techniku požární bezpečnosti. Pak jsem šel na enviromentální inženýrství, tam jsem studoval životní prostředí, a nakonec jsem po škole skončil ve facility managementu. Právě tam jsem se náhodně dostal k bezpečnosti práce a požární ochraně. Byl tam vynikající, přísný mentor, který si zakládal na tom, abychom tomu opravdu rozuměli. Následně jsem si udělal odbornou požární způsobilost.

Jak dlouho jste na této pozici v TDV?

Lehce přes jeden rok.

Jak byste definoval roli BOZP ve firmě?

Jde zde především o to, jak maximálně snížit rizika člověka v pracovním životě. Je to zejména mentální příprava člověka na rizikové situace a postupy. Nejsem fanatik, který se snaží tu bezpečnost práce udělat na sto procent, že všechno musí být všude naprosto bezchybné. Jsem v tomto směru realista. Jsem rád, když ten člověk po proškolení umí přemýšlet nad rizikem sám. Díky tomu, že ho to riziko naučím vnímat, tak je schopen to riziko výrazně snížit. Bezpečnost práce je taková „maminkovská“ věda. Já se ale snažím o to, aby to místo zlomené ruky byla maximálně odřenina.

Myslíte, že máte svou činností na zaměstnance vliv?

Ano. Je to zajímavé, ale díky tomu, že jsem prošel spoustu podniků, tak vím, že zaměstnanci o rizicích po proškolení dokážou opravdu přemýšlet.

Jak přesně BOZP školení v TDV vypadají?

Školení BOZP se týká bez výjimky všech zaměstnanců. Jednou ročně si je všechny znovu proškolíme a také se snažíme prostřednictvím „miniaturních“ kampaní zaměstnance opět na některé situace upozorňovat. Třeba nedávno jsme měli kampaň o snižování rizik v oblasti vázacích prostředků. Snažím se se zaměstnanci hodně interagovat, když jim ukážu fotografii, zajímá mě, co na ní vidí oni. Myslím si, že to funguje, i u zdánlivě nezajímavých nástěnek týkajících se BOZP se zaměstnanci zastavují a diskutují. Pro nás je to závazek, aby se ta témata pravidelně měnila.

Odkud čerpáte inspiraci a informace?

Já se o obor opravdu zajímám. Hodně si nové informace zjišťuji na LinkedInu, kde spousta lidí z oboru sdílí zajímavé informace a já si je čtu do detailu. Dále mám nastavený pravidelný odběr informací z tematických BOZP webů. Zajímám se i o to, jak to funguje ve světě a v čem to je jiné od nás.

Co musí umět a vědět dobrý bezpečák?

Kdysi stačilo být přísný a znát dobře legislativu. Doba šla ale dopředu a nyní podle mě jde o větší interakci s lidmi. Moje hlavní heslo je: v tomto podniku není jeden bezpečák, je jich tady 250. Ke zvýšení bezpečnosti musíme přispívat všichni. Snažím se, aby to byla pozitivní role a zaměstnanci se o to chtěli sami snažit. Jak je to v knize Minutový manažer – nachytejte člověka, když dělá něco dobře.

Zanechte nám na sebe kontakt