Volné pozice TDV 3

Rozhovor s Finančním ředitelem, Lukášem Poštulkou

9.8.2023 5 min. čtení

Lukáš Poštulka působí ve společnosti TDV na pozici finančního ředitele. Práce s čísly ho vždycky bavila, a proto po škole zvolil cestu auditora, která ho postupem času posunula na pozici, které se věnuje dodnes. V rozhovoru se dozvíte to, co ho na jeho práci baví, jak pestrá je její náplň a také jak společnost TDV vidí svýma očima.

Jak jste se dostal k práci v TDV?
Při výběru střední školy jsem si nebyl jist, kterým směrem se chci ubírat, a proto jsem si zvolil ke studiu všeobecné gymnázium. Na gymnáziu mě bavila matematika a zajímal jsem se o ekonomicko-finanční tematiku. Proto byla potom jasnou volbou vysoká škola s ekonomickým zaměřením. Na vysoké škole ekonomické mimo jiné studovalo také více holek než kluků, což se mi líbilo.
Přímo vysněné povolání jsem nikdy žádné neměl, ale viděl jsem se ve vedení lidí – pracovat v týmu, který bych mohl vést a udávat správný směr. V průběhu studijních let jsem dělal všechno pro to, abych získal potřebné znalosti a dovednosti, kterými byly analyticko-logické myšlení, angličtina či týmová spolupráce, jež jsem rozvíjel při sportování.
Moje první „opravdová“ práce byla na pozici auditora ve společnosti Deloitte. Ve škole jsme měli předmět věnovaný auditu a už tam mě tato oblast zaujala. Mohl jsem tam uplatnit své znalosti ze školy, zájem o čísla a analýzy. Byla tam také spousta mladých lidí a příjemná atmosféra. Člověk na takovém místě získá přehled o tom, jak fungují různé firmy a mnohé z nich má možnost detailněji poznat. Setkáte se se spoustou chytrých lidí, kteří vás posunou dále či jsou pro vás živoucí inspirací. Postupem času se získané znalosti a schopnosti kumulují, člověk získává informace, a tudíž se může objevit zajímavá pracovní nabídka, což se mi stalo s TDV, kam jsem nastoupil na pozici finančního manažera a později ředitele.

Co je třeba umět na vaší pozici?
Na své pozici využívám znalosti, které jde nejlépe rozdělit na „hard skills“ a „soft skills“. Hard skills nasbíráte učením, zde čerpám zejména ze zkušeností získaných na svém předchozím působišti, jak bylo zmíněno. Zejména to jsou ekonomické, matematické nebo controllingové znalosti. Samozřejmostí je základní znalost angličtiny a práce na počítači, zejména v Excelu. Co se týče soft skills, tak je podle mě zapotřebí týmový duch, dobrá komunikace, zvládání stresových situací a time-management.

V čem je práce v TDV unikátní?
Výsledkem několika měsíční až několikaleté práce je hmatatelný produkt, který poslouží koncovému uživateli. To je rozdíl ve srovnání s auditem, kde člověk většinu práce vykonával za počítačem a výsledkem byly auditní zprávy. V TDV sice také sedím za počítačem, ale na konci projektu není jenom list papíru, ale funkční a užitečný výrobek, který se formuje „z ničeho“ a my jsme u něj od samého počátku. Společnost získá poptávku na daný produkt, tvoří se nabídka, kontraktace, provádí se vývoj a výzkum, projektové řízení, výroba produktu, testování a finální předání produktu. Na konci samotného projektu může být třeba vozidlo, kterým se můžu i projet.
 
Jak vnímáte svou práci v kontextu současné světové situace?
Dění ve světě není moc příznivé. Na jednu stranu se může jevit, že pro naši společnost je tato situace příznivá, ale v TDV jsme samozřejmě pro svět bez válečného konfliktu. Vizí naší společnosti je vyrábět obranná vozidla, která mají život chránit. Spíše koncipujeme vozidla tak, aby posádka v případě útoku přežila a vojenský kontakt by odnesl pouze stroj. Naše vozidla jsou i komunikační nebo velitelská, mají například funkci rušiče či spojovatele.

Jste fanoušek vojenství?
K vojákům jsem vždycky vzhlížel s respektem. Zajímala mě také vojenská terminologie v knížkách a filmech. Avšak například aktivním členem záloh nejsem a bohužel mě minula i povinná vojenská služba.

Jak trávíte volný čas?
Jeden důvod, proč jsem opustil svět auditů byl, že jsem kvůli práci musel poměrně dost cestovat a pobyt na hotelích nebyl to, co bych s ohledem na svoji rodinu každodenně vyhledával. Teď už to mám do práce kolem 25 minut, což mi vyhovuje. Narodila se nám dcerka, takže se skoro veškerý můj volný čas točí okolo ní. Kromě toho trávím čas prací kolem domu a zahradě nebo se psy. Když mám chvilku pro sebe, tak chodím do fitka, na thajský box, ale hraju i ping-pong nebo se s kamarády koukám na MMA.

Popište nám svůj běžný pracovní den.
Žádný den v TDV není stejný. TDV je mladá, dynamicky se vyvíjející společnost s progresivním růstem ve všech oblastech. V průběhu pracovního dne se nejčastěji zabývám řešením úkolů zadaných vedením společnosti či skupinou, podílím se na chodu účetnictví a controllingu, řízením cash flow, řeším operativní záležitosti či spolupracuji na projektech a auditech. Například na začátku měsíce připravujeme závěrky či reporting do skupiny. Den mi vždycky uteče hrozně rychle, ale já se nerad nudím, takže mi to vyhovuje.

TDV je poměrně mladá firma, co se vám na tom líbí?
To je pravda, naše společnost nemá tak dlouholetou historii. To má výhodu v tom, že procesy si zde vedoucí zaměstnanec může nastavit či přenastavit sám dle situace. Máme tady velkou míru flexibility, protože tyto procesy pomáháme utvářet a ovlivňovat tak chod firmy, máme prostor se vyvíjet a postupovat dále. Tým je zde relativně mladý, což přináší spoustu nových nápadů a možností. Cítím, že cílem firmy je kolektiv lidí, kteří se v práci cítí dobře, což můžu za sebe potvrdit. Výhodou také spatřuji ve velikosti společnosti, kde panuje přátelská až rodinná atmosféra.

Kde vidíte TDV za několik let?
TDV na trhu působí sice krátkou dobu, ale do budoucna bychom chtěli v širším okolí rozšířit dobré jméno našeho podniku. Chtěl bych, aby bylo TDV vyhlášeno jako dobrý zaměstnavatel, u kterého se lidé budou ucházet o pracovní pozici, protože tu bude kolektiv dobrých lidí, kteří se tu budou cítit příjemně. Firma bude prosperovat také po finanční stránce, produkty budou známé svou kvalitou a spolehlivostí, po nichž bude poptávka ze strany světových armád.

Zanechte nám na sebe kontakt